Ikan Sardin Masak Pedas.
Bhnnya:
450gm Ikan sardin dlm tin
2 sudu makan cili boh
2 sudu kecil kari ikan
2 biji tomato hidup
2 biji cili hidup
2 ulas bwg merah
2 ulas bwg puteh
1 biji bwg besar
asam jawa sudu kecil (dicampur setengah cawan air)
Minyak untuk menumis
garam secukup rasa
serbuk perasa
Cara membuatnya:-
1. Tumis bwg merah & bwg puteh hingga naik bau. Masukkan cili boh, kacau hingga masak. Setelah itu masukkan kari ikan. Kacau lagi hingga naik bau & masak.
2. Masukkan sardin dan kacau. Setelah itu masukkan air asam jawa, garam & perasa. Kacau lagi.
3. Kacau hingga masak. Kemudian hiaskn ikan tersebut dengan bawang besar & cili hidup. Sedia untuk dihidang.
SELAMAT MENCUBA.
Khasiat Ikan Sardin.
·
ikan tidak mengandungi
lemak tepu dan ia merupakan sumber protein yang paling baik untuk keperluan
tubuh badan
·
ikan sardin
mengandungi kandungan omega 3 di dalamnya yang dapat mengawal paras kolestrol,
memperbaiki sistem penghadaman dan meningkatkan keupayaan tubuh untuk membakar
lemak
·
harganya murah serta
mudah dimasak dan mengandungi protein sihat
·
sardin dalam tin
mengandungi minyak kerana sardin jenis ini tinggi kandungan kalori dan kadar
lemaknya
·
asid lemak dan
selenium yang terdapat di dalam ikan sardin amat baik untuk memelihara
kesihatan jantung
·
tulang ikan sardin
juga kecil dan lembut sehingga ia boleh dimakan untuk membolehkan tubuh
mendapat bekalan kalsium yang baik
·
selain kandungan omega
3 dan selenium, ikan sardin juga kaya dengan vitamin D, E, kalsium, dan protein
No comments:
Post a Comment